Folksvagen pregrmeo „dizelgejt“

Nemački automobilski gigant „Volkswagen“ ostvario je u ovoj godini odlične poslovne rezultate, izjavio je direktor VW grupe Matijas Muler.

Kompanija će u martu sledeće godine saopštiti finansijske rezultate za 2017, za koje se očekuje da će nadmašiti one iz 2016. godine, zahvaljujući rekordnoj proizvodnji vozila i smanjenju troškova. Miler je još prošlog meseca izjavio da će VW u poslovnoj 2017. godini nadmašiti rekord od 10,3 miliona prodatih automobila iz prethodne godine, prenosi „B92“.

Po svemu sudeći, proizvođaču iz Volfsburga nije uspela da nanese veću štetu „Dizelgejt“ afera koja je u septembru 2015. uzdrmala ne samo njega, već i gotovo celu autoindustriju, a tiče se lažiranja podataka o emisiji štetnih gasova iz vozila. Kroz ovaj turbulentni period poslovanja VW je prošao sa oko 30 milijardi eura gubitaka, što zbog povlačenja vozila iz prodaje, što zbog sudskih kazni u SAD.

Smanjenje troškova tokom 2017. u glavnoj klasi putničkih automobila omogućilo je VW-u rast profita, međutim, Miler tvrdi da će predviđeni plan Evropske komisije (EK) za dodatno smanjenje dozvoljene emisije čestica karbon-dioksida (CO2) u periodu od 2025. do 2030, naneti velike gubitke kompaniji.

On je uputio kritike i na račun nemačke političke scene zbog kašnjenja u formiranju nove vlade, dok kancelarka Angela Merkel tri meseca posle saveznih izbora i dalje pregovara sa koalicionim partnerima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор