Preko probne vozačke dozvole do C i D kategorije

U Srbiji će ubuduće vozačke dozvole za kategorije C i C1 (kamione) i D i D1 (autobuse) moći da dobiju i svi oni koji imaju samo probnu dozvolu za B kategoriju (automobil), propisano je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja koje je usvojila vlada, a navodi Nova ekonomija.

Do sada su vozačku dozvolu za autobus mogli da dobiju samo vozači koji su najmanje dve godine već imali položeno za C1 (kamioni od 3,5 do 7,5 tona), što znači da su prvo morali da polože za automobil, da im prođe period probne vožnje (godinu dana za srednjoškolce koji se školuju za vozače i dve ili više godina za ostale), pa tek onda da polažu za C kategoriju, pa da tek nakon dve godine dobiju mogućnost da voze autobus.

Novim izmenama zakona predviđeno je i da ograničenja koja se odnose na vozače sa probnom dozvolom ne važe za vozače Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i službi bezbednosti.

Pored toga, vozači koji imaju probnu dozvolu neće smeti da voze između 23:00 i 6:00, niti da upravljaju vozilom čiji je motor jači od 80kW (108 konjskih snaga), a moraće da se kreću brzinom koja je 90 posto od dozvoljene brzine, najviše 110 kilometara na čas na autoputu i 90 kilometara na čas na motoputu.

Osim što im je zabranjeno da razgovaraju telefonom tokom vožnje, vozači neće smeti da koriste ni druge uređaje za komunikaciju, koji ne zahtevaju korišćenje ruku, kao što je blutut konekcija telefona sa automobilom.

Kao razlog za olakšane uslove dobijanja dozvole za kamione i autobuse je sad već hroničan nedostatak kvalifikovanih radnika na tržištu. Pored toga, prosečna starost naših vozača je blizu 55 godina, s obzirom na to da veliki broj mladih profesionalnih vozača odlazi na rad u inostranstvo, gde je takođe izražena potreba za ovim kadrovima, a gde su uslovi rada znatno povoljniji, navodi se u obrazloženju zakona

Problem sa nedostatkom radne snage evidentan je i u sektoru prevoza putnika i robe, a naročito je postao izražen od početka 2019. godine, kada je postalo izvesno da će strani vozači moći daleko lakše da se useljavaju u zemlje Evropske unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор