Preko 300 nemačkih bolnica pred zatvaranjem

Više od polovine od 600 najvećih bolnica u Nemačkoj je u gubicima, a situacija je posebno teška u državnim klinikama, među kojima je 63 posto u minusu, pokazuju rezultati istraživanja konsultantske kuće Roland Berger.

Zbog ovakve situacije, uprave bolnica očekuju u narednih nekoliko godina talas zatvaranja. Naime, 51 posto menadžera i medicinskih direktora očekuje da će od sadašnjih 1.900 bolnica ostati najviše 1.250, za šta su kao glavni razlog naveli rast udela ambulantnog lečenja u odnosu na stacionirano koje donosi više prihoda.

Iako je nemačka vlada najavila reforme zdravstva, tek mali broj anketiranih očekuje promene na bolje. Mnogi direktori klinika kao glavni problem vide i nedostatak osoblja, pa bi zatvaranje nekih bolnica moglo da dovede do blage amortizacije situacije, zbog „rasterećenja“ dela zaposlenih.

– Mi savetujemo upravama bolnica da sarađuju sa drugima kako bi ostvarili sinergiju i poslovali profitabilnije – izjavio je Janes Grotelišen, jedan od konsultanata koji u narednim godinama očekuju i spajanja bolnica, što bi podrazumevalo proširenje ambulantne nege, prenosi agencija DPA.

Oni ističu da će digitalizacija imati sve značajniju ulogu u svakodnevnom bolničkom životu, s obzirom na to da većina anketiranih šefova klinika najveći značaj pridaje ekspanziji telemedicine, kao i veštačkoj inteligenciji koja, na primer, može da se koristi u radiološkoj dijagnostici.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор