Posle 130 godina rada Rauh Mobelverke najavljuje bankrot

Nemačka kompanija Rauh Mobelverke iz Frojdenberga najavljuje da će najkasnije do kraja januara 2025. zatvoriti svoju fabriku nameštaja u Mastershauzenu i otpustiti više od 150 zaposlenih iz svoje centrale, budući da je nedavno podnela zahtev za bankrot.

– Svake nedelje konkurent, dobavljač ili trgovac na malo mora da podnese zahtev za bankrot. Nema znakova povećanja poslovanja, a izgleda da se to neće ni dogoditi u dogledno vreme, pa očekujemo da će ekonomska klima nastaviti da se pogoršava. Proizvedene količine sada su pale ispod kritične vrednosti za industrijsku proizvodnju. Mnogo truda je uloženo u kreiranje novih asortimana koji su naišli na pozitivne reakcije, ali to nije dovoljno za unapređenje poslovanja u fabrici – objašnjavaju u kompaniji.

Kompanija Rauh Mobelverke je osnovana 1897. godine i najveći je evropski proizvođač garderobera i nameštaja za spavaće sobe. Ima ukupno 1.420 zaposlenih, a prošle godine je ostvarila prodaju od 294 miliona eura, nedovoljno da bi više mogla da održava fabriku, prenosi mondo.

„Proizvodnju i poslovanje u Mastershauzenu treba postepeno ugasiti, počevši što je pre moguće po završetku procesa usaglašavanja interesa, a najkasnije do 31. januara 2025. godine. To će postepeno eliminisati potrebu za zapošljavanjem 164 radnika koji rade u Mastershauzenu“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je izvestila da u fabrici u svom sedištu u Frojdenbergu na Majni takođe ima višak zaposlenih usled smanjenog obima porudžbina, zbog čega je potrebno izvršiti prilagođavanja.

– Planiramo da do 30. juna 2025. godine smanjimo radnu snagu u dve faze. Trenutno se pretpostavlja da prirodni odliv može u velikoj meri da spreči otpuštanja – objašnjavaju u kompaniji i dodaju da bi moglo doći do smanjenja broja poslova i u administraciji i proizvodnji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор