Počinje primena novog Zakona o kvalifikovanoj imigraciji

Iz nemačke Savezne agencije za rad najavljuju da će druga faza primene Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, koja na snagu stupa 1. marta, znatno olakšati zapošljavanje radnika iz zemalja van Evropske unije.

Prema novim propisima, domaća preduzeća ove godine će moći da zaposle na određeno do 25.000 stranih radnika, pre svega za potrebe sezonskih špiceva. Preduslovi su zaposlenje od najmanje 30 sati sedmično, mogućnost regulisanja rada kolektivnim ugovorom i uplata doprinosa za socijalno osiguranje.

Agencija navodi da stručne kvalifikacije i diplome nisu uslov za zaposlenje, ukazavši na primer zapošljavanja u ugostiteljstvu ili na aerodromima. Takođe, radni odnos je ograničen na najviše osam meseci, poslodavac je u obavezi da namiri putne troškove uvozne radne snage, a poljoprivredni radnici, poput žeteoca, nisu uključeni u kvotu od 25.000.

U Agenciji kažu da će od marta biti lakše zapošljavanje i kvalifikovanih radnika. Uslov je visoka stručna sprema, ili najmanje dve godine stručnog usavršavanja u inostranstvu, uz najmanje dve godine radnog iskustva.

Ova Uredba se tiče neregulisanih profesija, poput medicinskog osoblja, arhitekata, državnih službenika i lekara, kao i radnika iz regulisanih poslova čije su kvalifikacije još na proveri u Nemačkoj. Inače, većina profesija u Nemačkoj nije regulisana, podseća agencija DPA.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор