Uskoro počinje primena novog modela samooporezivanja frilensera

Tokom drugog kvartala ove godine, Ministarstvo finansija, Poreska uprava (PU) i NALED pustiće u rad Portal Frilenseri, putem kojeg će svi koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizickom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi, moći da prijave i izmire svoje poreske obaveze.

S obzirom na to da bi sledećeg meseca trebalo da podnesu poresku prijavu za prvi kvartal, resorne institucije odobrile su frilenserima da to urade tek po uspostavljanju portala, bez zaračunavanja kamate. Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već u aprilu na postojecoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu.

Ovo su predstavnici Ministarstva finansija i PU danas najavili u NALED-u na sastanku sa predstavnicima udruženja frilensera, kabineta predsednice v, Ministarstva za rad, Ministarstva zdravlja, CROSO i fondova socijalnog osiguranja, prenosi Srpska ekonomija.

– Od 3. aprila frilenseri mogu da podnesu poresku prijavu za prihode ostvarene u prvom kvartalu 2023. tako što će je podneti na Obrascu PP OPO, a o načinu podnošenja biće dato posebno objašnjenje. S obzirom na to da će se u roku od 30 dana po sticanju tehničkih uslova za prvi kvartal moći podneti poreska prijava na Obrascu PP OPO-K, očekujemo da će najveći broj poreskih obveznika iskoristiti ovu mogucnost. To će biti značajno lakše i brže, a prijave podnete u ovom roku se smatraju blagovremenim – objasnio je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Prema rečima Dragana Agatunovića iz Poreske uprave, nova PP OPO-K prijava će biti jednostavnija i zahtevaće unos tri grupe podataka.

– Pored osnovnih ličnih podataka, frilenseri će unositi samo ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja. I to će im biti olakšano, jer će na portalu moći da otvore nalog i vode evidenciju o svim uplatama, tako da će i te informacije moći da unesu u prijavu. Portal će im prihode ostvarene u stranoj valuti automatski preračunavati u dinarsku protivvrednost, a na kraju ce dobiti uplatnicu sa QR kodom za brzo placanje – rekao je Agatunović.

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević je dodao da je za razvoj ovog portala obezbedena stručna i tehnička podrška NALED-a kroz projekat za podršku inovacijama i visokotehnološkom preduzetništvu StarTech. On je naveo da će portal biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs i poručio da su sa novim modelom oporezivanja frilenseri dobili poreski tretman značajno povoljniji nego do sada.

– Više desetina hiljada građana će u prvoj fazi na portalu dobiti niz korisnih alata, kao što je test procene koji pokazuje da li ih propisi zaista prepoznaju kao frilensere. Biće dostupan informativni kalkulator za izracunavanje poreza, kao i detaljni vodič. U narednoj fazi moći će posredstvom portala da se prijave na osiguranje i da podnesu poresku prijavu. Drago nam je da posle gotovo dve godine imamo rešenje usaglašeno sa udruženjima frilensera i da smo medu prvima u regionu regulatorno uredili njihov rad, zbog čega su i pojedine susedne zemlje počele da se raspituju o preuzimanju našeg modela – rekao je Vasiljević.

StarTech je trogodišnji projekat kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор