Nemački tekstilci se dogovorili za veće plate i premije

Nemački Sindikat IG Metal uspeo je da postigne dogovor sa poslodavcima da radnici u tekstilnoj industriji od 1. oktobra počnu da dobijaju najmanje 130 eura mesečno više, uz dodatak za inflaciju.

Na osnovu ovakvog dogovora, oko 100.000 zaposlenih u nemačkoj tekstilnoj industriji dobiće od 1. oktobra povećanje plate za 4,8 posto, odnosno 130 eura više mesečno, objavio je u subotu Sindikat IG Metall, a prenosi Fenix magazin.

Pored toga, u dogovor je uključeno i još jedno povećanje plate za 3,3 posto, odnosno najmanje za još 100 eura, počev od 1. septembra 2024. godine, a radnici će dobiti i neoporezivu premiju od 1.500 eura, kao kompenzaciju za inflaciju. Novi kolektivni ugovor, koji je upravo dogovoren, trajaće do 28. februara 2025. godine, navode nemački mediji.

– Do pomaka je došlo u četvrtom krugu pregovora, u subotu uveče. Uvek smo naglašavali da sadašnja politika isplate plata ne može da kompenzuje inflaciju izazvanu ratom. Ovaj vrlo dobar rezultat bio je moguć samo zahvaljujući velikom učestvovanju radnika u štrajkovima – objasnio je pregovarač IG Metalla Mark Oten.

Nemačka se u poslednje vreme suočava sa nizom velikih štrajkova. Do sada su štrajkovali radnici na aerodromima, u javnom prevozu i javnim ustanovama poput bolnica i vrtića, a veće plate su tražili i zaposleni u pošti i lekari.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор