Poboljšanje ekonomske klime u svetu

U poslednjem izveštaju minhenskog Instituta za ekonomiju (Ifo) se navodi da se indeks svetske ekonomske klime značajno poboljšao.

“U prvom tromesečju 2018. godine indikator ekonomske klime je porastao sa 17,1 na 26 poena, dostigavši najviši nivo od jeseni 2007. godine, navodi se u saopštenju Ifo instituta, a prenosi agencija “Tanjug”.

Stručnjaci ovog instituta ističu da se u prvom kvartalu uzlet svetske privrede konsolidovao i da se privredna klima popravila u svim regionima sveta. Oni ocenjuju da je sadašnja ekonomska situacija mnogo pozitivnija nego u prošlom kvartalu, o čemu svedoče i njihove prognoze koje su izuzetno poboljšane.

Procene trenutne ekonomske situacije i očekivanja budućih privrednih kretanja naročito su bolji u SAD, Evropskoj uniji, zemljama u usponu i azijskim zemljama u razvoju. U Latinskoj Americi procene situacije su bitno bolje, ali su očekivanja budućih dešavanja nešto pogoršana.

Po proceni stručnjaka u narednih šest meseci će porasti kratkoročne i dugoročne kamatne stope. Takođe se očekuje značajan rast svetske trgovine, kao i da će povećanje nivoa cena u svetskoj privredi podržati rast u narednim mesecima, navodi se u saopštenju Ifo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор