Veća uloga Nemačke u globalnoj bezbednosti

Sa trodnevne Konferencije o bezbednosti, koja se danas završava u Minhenu, ministarka odbrane Ursula fon der Lejen je poručila da se Nemačka sprema da preuzme veću međunarodnu ulogu, tako što će povećati troškove za vojsku i ojačati svoju poziciju u UN.

Na konferenciji u minhenskom hotelu „Bajeršer hof“, posvećenoj učvršćivanju transatlantskog bezbednosnog sporazuma, ove godine se okupilo oko 500 predstavnika zapadne bezbednosno-političke elite.

– Evropa mora da se razvija u svetlu globalnih izazova od terorizma, siromaštva i klimatskih promena. Oni koji to žele moraju da budu u stanju da napreduju bez da ih blokiraju pojedine zemlje – rekla je Fon der Lejen, a prenose “Večernje novosti”.

Pored šefova država i ministara odbrane zapadnih zemalja, ova manifestacija, koja inače nema zvanični karakter, okuplja i najviše predstavnike organizacija, kao što su Američki savet u Nemačkoj, Nemački Maršalov fond, Evropski savet za spoljne odnose, Trilateralna komisija, Fondacija „Otvoreno društvo“, Fondacija Bila i Melinde Gejts, Fond braće Rokfeler, Rotšild, ali i predstavnike industrije oružja i velikih medija.

Šef bezbednosne konferencije je nemački pravnik i diplomata Volfgang Išinger, bivši državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i nekadašnji ambasador Nemačke u Vašingtonu, a jedan od političara koji su ideološki usmerili rad konferencije je i bivši američki ministar spoljnih poslova SAD.

Među gostima skupa odnedavno su i političari van zapadnog geopolitičkog kruga, iz Ukrajine ili Kine, čime se stvara atmosfera globalne razmene mišljenja. Na konferenciji 2016. su gostovali i političari jugoistočne Evrope. Iako mediji redovno izveštavaju o ovoj manifestaciji, o glavnim razgovorima koji se vode u četiri oka, javnost ipak ne saznaje ništa.

Posebnu ulogu na skupu i ove godine imaju predstavnici industrije oružja, a vodeći sponzori konferencije su koncerni kao što su “BMW”, „Dojče telekom“, „Erbas“, “Hipo ferajnsbank”, „Šel“, „Majkrosoft“, „Huavej“, “Dojče bank”, „MBDA raketni sistemi“…

Za vreme ove konferencije redovno se održavaju demonstracije protiv trgovine oružjem i politike NATO saveza, zbog čega su mere bezbednosti pojačane, a na snazi je i zabrana letenja u pojasu od pet kilometara izvan grada. „Akcioni savez protiv Minhenske konferencije o bezbednosti“ okuplja više od 70 antiratnih i antiglobalističkih organizacija koje smatraju da konferencija ne služi izbegavanju, već pripremi ratova.

Aleksander Noj iz nemačke Levičarske stranke je 2016. izjavio da je: „Na Minhenskoj konferenciji 1999. rat protiv SR Jugoslavije argumentativno pripremljen „odbranom ljudskih prava“, a skeptici su ućutkani. Rat protiv Avganistana je na Konferenciji 2002. „prodat“ bez alternative, a 2003. rat protiv Iraka. Puč u Ukrajini je pripreman na konferenciji 2014. Na konferenciji 2015. je tematizovan rat u Ukrajini, a Rusija predstavljena kao agresor“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор