Božićni vašari uz pojačane mere bezbednosti

Tradicionalni božićni vašari u nemačkim gradovima ove godine će se održavati uz pojačane mere bezbednosti, kako bi se na minimum sveo rizik od mogućeg terorističkog napada, kakav se prošlog božića desio u Berlinu.

Ovogodišnji berlinski božićni vašar biće otvoren večeras, prigodnom ceremonijom uz sveće, a predviđeno je da traje do 19. decembra, odnosno do godišnjice terorističkog napada, kada će zvanično biti zatvoren.

– Božićni vašari su deo našeg života i kulture, a teroristička pretnja je veoma visoka, u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu – upozorio je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, pozvavši Nemce da pobede strah i posete vašare, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Kao i većina lokacija na kojima se u nemačkim gradovima održavaju božićni vašari, mesto održavanja berlinskog vašara okruženo je betonskim blokovima radi sprečavanja eventualnog napada vozilima, a policajci će u povećanom broju obezbeđivati mesto.

Tokom prošlogodišnjeg božićnog vašara u Berlinu, napadač iz Tunisa je usmrtio 12 osoba uletevši kamionom među posetioce.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор