Grad napravljen od dijamanske prašine

Nemački gradić Nerdlingen u Bavarskoj izgrađen je od “suevita”, vrste kamena punog dijamantske prašine, zahvaljujući kojoj je u kuće, crkvu i ostale zgrade ugrađeno oko 72.000 tona dijamanta.

Nerdlingen se prvi put pominje u devetom veku. Podignut je unutar 26 kilometara širokog kratera ugašenog vulkana, a za gradnju kuća je korišćen kamen iz okoline, koji se pomalo presijava. Tek šezdesetih godina prošlog veka američki geolozi Judžin Šemaker i Edvard Čao su otkrili da grad, u stvari, leži u krateru meteora i da se na mestu udara formirala posebna vrsta kamena – suevit, koji sadrži minijaturne dijamante širine do 0,2 milimetra. Oni su tada procenili da se u kućama, crkvi i drugim objektima nalazi otprilike 72.000 tona dijamanata.

Nedavnim ispitivanjima pomoću kompjuterskog modela utvrđeno je da je meteor najverovatnije imao prečnik od jednog do jednog i po kilometra, i da se kretao brzinom između 20 i 25 kilometra u sekundi. U Zemlju je udario pre oko 15 miliona godina ostavivši za sobom krater širine od 24 do 26 kilometara, prenosi “express.hr”.

I drugi gradovi na svetu su građeni materijalom nastalim udarom meteora, ali nigde nije prisutna tolika koncentracija dijamanata kao u Nerdlingenu. Ovaj krater su posećivali i američki astronauti sa misija Apolo 14 i Apolo 16 kako bi se upoznali sa stenama kakve će zateći u svemiru. Po rečima Stefana Helzla, geologa i direktora lokalnog muzeja, Nerdlingen i danas posećuju stručnjaci iz Nase i Evropske svemirske agencije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор