Osniva se prvo Romsko vatrogasno društvo

U Srbiji će biti osnovano Prvo romsko vatrogasno društvo, najavljeno je iz Projekta “Poboljšanje života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u vreme pandemije kovid-19”, u kojem je učestvovalo 18 gradova i opština, navodi se u saopštenju NALED-a.

– Udruženja Roma i drugih marginalizovanih i osetljivih grupa građana u praksi nisu članovi štabova za vanredne situacije, zbog čega je neophodno uključiti ih u sistem zaštite preko lokalnih samouprava i socijalnih službi, kako bi se u kriznim situacijama zaštitila i njihova prava – kažu u NALEDU.

Projekat se realizuje u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, a deo je šireg programa Nemačke razvojne saradnje, koji sprovode nemački GIZ, NALED i Asocijacija koordinatora za romska pitanja. Cilj projekta je jačanje mehanizama za brzo reagovanje u kriznim situacijama i inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u sistem spasavanja, prenose agencije.

– U okviru projekta sprovodimo i 54 zdravstvene radionice i do sada smo posetili 30 romskih naselja, a interesovanje je bilo iznad očekivanja. Pored podizanja svesti o merama preventivne zaštite i imunizacije, projektom je obuhvaćeno i ekonomsko osnaživanje, jer smo kroz koncept „Zajedno za zajednicu“ u šest gradova i opština obezbedili radno angažovanje za 210 pripadnika ranjivih grupa, poput Roma i Romkinja, osoba sa invaliditetom, žrtava nasilja, samohranih majki i ljudi iz višečlanih porodica – istakla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ninoslava Jovanovića, ta institucija je podržala projekat i osmislila više od 120 mera za podršku osetljivim kategorijama.

– Predstavnici Ministarstva su razgovarali sa lokalnim samoupravama u 28 od 29 upravnih okruga, Nacionalnom službom za zapošljavanje, centrima za socijalni rad, školskim upravama i drugim organizacijama sa kojima je važno ostvariti multisektorsku saradnju. Komunikacija između ovih organa je trenutno slabija, a u nju je neophodno uključiti i Rome, kako bi se brže došlo do kvalitetnih rešenja – rekao je Jovanović.

Program Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa” među prvima se fokusirao na pružanje hitne pomoći romskoj zajednici na terenu. Aktivnosti se prvo bile usmerene na informisanje o virusu, ali i na zadovoljenje bazičnih potreba, pa je u 18 jedinica lokalne samouprave podeljeno više od 24.000 prehrambenih i higijenskih paketa za preko 5.000 romskih i drugih marginalizovanih porodica, kažu u GIZ-u i podsećaju da su na samom početku pandemije lokalni štabovi za vanredne situacije podržani dodelom IT opreme koja im je nedostajala.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор