Od 1.864 srpskie firme neke u stečaju duže od decenije

made-in-germany-rs-office

Tokom prva dva meseca ove godine u Srbiji je otišlo u stečaj 31 preduzeće, pa je sada u našoj zemlji ukupno 1.864 firmi koje su u ovom postupku.

Zvanična statistika pokazuje da stečaj sada traje maksimum dve godine, međutim, neke firme ne mogu da se oslobode ovog statusa i više od decenije, a tu je i jedno preduzeće koje je u stečaj ušlo još u prošlom veku. Nad firmom “Sports men kompani” iz Beograda stečaj je pokrenut još u februaru 1996. godine, pre punih 19 godina, pišu „Večernje novosti“.

U statistici Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), još dva preduzeća su se od pre 2000. godine vodila u statusu aktivnog stečaja. Reč je o “Ineks napretku” iz Nove Varoši i “Zavelonu” iz Leskovca, nad kojima je ovaj postupak pokrenut 1999. godine. Po podacima Agencije za privredne registre (APR), ove firme su u prošloj godini izbrisane iz registra, nakon sudski zaključenih stečajeva koji su trajali čitavih 15 godina.

Za sprovođenje stečaja u preduzeću “Ineks napredak” kao društvenoj firmi, bila je nadležna Agencija za privatizaciju, koja je za svog poverenika u ovom postupku odredila stečajnog upravnika Ljubišu Đokića. Po njegovom objašnjenju, u stečajnom postupku tog preduzeća bilo je mnogo sudskih sporova koji su dugo trajali. Bilo je, kako kaže, i slučajeva da na jednu presudu suda iz drugog grada čeka i cele tri godine. Stečajni postupak okončan je uspešno u februaru prošle godine, i poverioci su 100 posto namireni, navodi Đokić.

U stečaju je duže od deset godina i Beogradska konfekcija “Beko”, čiji se mali akcionari žale i ukazuju na nepravilnosti još od pokretanja postupka 2003. godine. Oni tvrde da iako su poverioci namireni, stečajni upravnik odbija da zatvori stečaj. Kao mogući razlog navodi se velika imovina “Beka”, čija je poslovna zgrada u Beogradu nedavno ponuđena na prodaju po ceni od 7,1 milion eura.

Na listi preduzeća u stečajnom postupku dužem od decenije nalaze se i “Jes Jugoeksport sistem”, dosta zemljoradničkih zadruga, “Proleter” iz Zrenjanina, beogradski “Ineks intereksport”…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор