Očekuje nas više internet prevara i krađa bitkoina

Prema predviđanjima kompanije Kasperski, tokom 2021. godine veliki broj finansijskih sajber kriminalaca će najverovatnije sve učestalije napadati bitkoin, dok će ostali sajber kriminalci preći na tranzitne kriptovalute prilikom iznuđivanja novca od svojih žrtava.

Kada je reč o promenama opsega pretnji sajber kriminalaca finansijskom sektoru, iz ove renomirane međunarodne kompanije koja se bavi proizvodnjom programa za zaštitu softvera poručuju da se u sledećoj godini očekuje i porast slučajeva iznuđivanja novca uz korišćenje naprednih taktika za targetiranje žrtava.

U kompaniji kažu da će krađa bitkoina postati atraktivnija kako mnoge nacije budu klizile u siromaštvo uslovljeno pandemijom. „Uz krah ekonomija i opadanje vrednosti lokalnih valuta više ljudi će se uključiti u sajber kriminal uz fokusiranje na prevare koje podrazumevaju iznuđivanje i krađu bitkoina kao najzastupljenije kriptovalute“, navodi se u saopštenju.

Analitičar u kompaniji Kasperski, Dmitri Bestužev, kaže da je ova godina bila značajno drugačija u odnosu na bilo koju prethodnu i da su se mnogi trendovi koje su u kompaniji predvideli prošle godine ostvarili bez obzira na transformaciju načina na koji živimo.

– To podrazumeva i nove strategije u finansijskom sajber kriminalu, od preprodaje pristupa bankarskim nalozima do napada na aplikacije za ulaganje i dalji razvoj već postojećih trendova, poput ekspanzije skidanja novca sa platnih kartica žrtava i blokiranja informacionih sistema banaka radi iznuđivanja novca. Sigurni smo da će naša godišnja analiza i procena o ključnim promenama u svetu sajber bezbednosti pomoći mnogim stručnjacima u daljem radu – zaključio je Bestužev.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор