Novi zakon za više žena na vodećim pozicijama

Iako se na čelu Nemačke nalazi Angela Merkel, žena sa najdužim na svetu stažom u vođenju države, položaj lepšeg pola u sektoru biznisa u ovoj zemlji nije toliko povoljan, jer je za nemačku ženu danas lakše da dođe na čelo države nego da postane direktor u nekoj firmi, piše Blic.

U najvećoj evropskoj ekonomiji na čelu kompanija su najčešće muškarci, ali bi to uskoro trebalo da se promeni sa usvajanjem zakona koji će propisati obaveznu kvotu za žene u višem kompanijskom menadžmentu. Ovakav potez koalicione vlade je pozdravljen kao novi korak ka polnoj ravnopravnosti na radnom mestu.

Nedavno istraživanje švedsko-nemačke fondacije AllBright je pokazalo da u upravnim odborimaa nemačkih kompanija koje se kotiraju na Daks indeksu žene učestvuju sa svega 12,8 posto. Poređenja radi, procenat žena na vodećim pozicijama u SAD iznosi 28,6, u Švedskoj 24,9, a u Velikoj Britaniji 24,5. Dodatno zabrinjavaju podaci da je broj žena na višim rukovodećim položajima u Nemačkoj pao početkom septembra na 23, sa 29 koliko ih je bilo godinu dana ranije.

Ukoliko se posmatraju kompanije koje se na berzi kotiraju po drugim indeksima rezultati su još gori, pa tako u svih 160 firmi samo 10 procenata rukovodećih mesta popunjavaju žene. Istraživanje je otkrilo i da 11 kompanija Daks indeksa nije uopšte imalo žene u svojim upravnim odborima, napominje Fajnenšl Tajms.

Političke stranke koje se zalažu za novi zakon smatraju da sistem dobrovoljnih zalaganja za rodnu ravnopravnost, koji je na snazi od 2015. godine, nije dao rezultate. Nemačka ministarka za porodicu i žene, Franciska Gifei, tim povodom je rekla da je propao pokušaj podsticanja firmi da dobrovoljno zaposle više ženskih rukovodilaca, te je sporazum koalicionih stranaka nazvala istorijskim prodorom.

Naime, prema novim pravilima, svaki upravni odbori sa više od tri člana ubuduće će morati da imaju najmanje jednog ženskog člana. Sporazum nalaže i da se 30 posto mesta u nadzornim odborima kompanija u kojima vlada ima većinski udeo mora opredeliti za žene, a kvota će biti uvedena i za javna tela kao što su Savezni zavod za rad i fondovi zdravstvenog, penzijskog i osiguranja od nezgoda, u kojima na rukovodećim mestima žene čine samo 14 procenata.

Ipak, i dalje postoji bojazan da ni ovaj zakon neće mnogo promeniti trenutnu situaciju, imajući u vidu da se on ne odnosi na odbore koji imaju manje članova, tako da se procenjuje da će novi propisi uticati samo na 30 od 107 najjačih kompanija u Nemačkoj. Pored toga, još uvek nije poznato ni kakve će kazne i posledice snositi kompanije koje neće želeti da ispoštuju nova pravila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор