Nemačka vlada potrošila na savetnike više od pola mlrd. €

Vlada Nemačke je u prošloj godini isplatila savetnicima više od pola milijarde eura, što je, po pisanju Dojče velea, kasna posledica „afere savetnik“, čiji je glavni akter bila nekadašnja ministarka odbrane, a sada predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Parlamentarna opozicija ovoj praksi hoće da stane na put, a prema pisanju nedeljnika Špigel, budžetski odbor Bundestaga je doneo dalekosežnu odluku kojom bi trebalo da se zaustavi nekontrolisano i preskupo angažovanje eksternih eksperata za potrebe ministarstava. Prema toj odluci, nemačka vlada mora da preduzme mere kako bi „supstancijalno smanjila angažman eksternih savetnika“, a ministarstvima je naliženo do sredine juna 2021. podnesu izveštaje u kojima će nabrojati konkretne mere i način njihovog sprovođenja.

Angažovanje stručnjaka nekada ima smisla, ali u puno slučajeva u ministarstvima već rade ljudi dovoljno stručni za obavljanje tih poslova. Špigel podseća da je neplansko angažovanje savetnika dovelo do toga da oni za velike naknade u svim ministarstvima vode projekte, upravljaju procesima, pa čak i pišu zakone. S tim u vezi, jedan anketni odbor Bundestaga je prošle godine istražio obilno trošenje novca na spoljne savetnike u Ministarstvu odbrane, kada su odgovorni posvedočili da je normalan rad Ministarstva postao nezamisliv bez savetničkih usluga. Međutim, anketni odbor je tada otkrio i mnogo više, a „Afera savetnik“ u Ministarstvu odbrane pokrenula je tada proces koji je doveo do najnovije odluke budžetskog Odbora.

Naime, „Afera savetnik“ je pokazala da veliki sistemi sa nedovoljno transparentnosti i bez nezavisne kontrole proizvode vrlo negativne posledice, budući da se poslovi naizgled dele preko ličnih veza, zbog čega je njihova svrha upitna, a trošak poreskih obveznika prevelik. Do sličnih zaključaka je i u junu ove godine došao anketni odbor Bundestaga koji je proveravao navode da je bivša ministarka odbrane Ursula fon der Lajen dopustila državnoj sekretarki Katrin Zuder da svojim bivšim kolegama iz savetničke firme Mekinsi obezbedi unosne savetničke honorare i od po 2.000 eura na dan. Interesantno je da su u to vreme u Mekinsiju svoje karijere gradila i deca iste te ministarke odbrane.

Za ove mahinacije naravno nedostaju dokazi, jer u anketnom odboru vladajuća koalicija može da proglasi državnom tajnom delove bilo kog dokumenata koji je dat na uvid opoziciji, a to znači da je na nekim stranicama bilo više zacrnjenog nego čitljivog teksta. Sem toga, ustanovljeno je i da su iz dva službena telefona ministarke Fon der Lajen izbrisane poruke.

Ministarka je tada izjavila da su učinjeni previdi, ali je i dalje smatrala da je angažman savetnika bio ispravan. Ona je samo nekoliko meseci ranije odlikovala svoju državnu sekretarku Katrin Zuder pre nego što je otišla iz Ministarstva kako bi preuzela vodeću ulogu u Digitalnom savetu nemačke Vlade. Nekoliko meseci kasnije, u leto 2019. godine, usred afere, Ursula fon der Lajen je postala predsednica Evropske komisije. Budući da niko nije snosio posledice, trend angažovanja skupih savetnika se nastavio i ove godine. Doduše, Ministarstvo odbrane to više ne čini, ali je vlada za pola godine u drugim ministarstvima potrošila na savetnike 186 miliona eura, navodi Špigel i dodaje da sada ostaje da se vidi da li će odluka budžetskog odbora imati efekta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор