Obnovljen Muzej nauke i tehnike

made-in-germany-rs-muzej-nauke-i-tehnike-beograd

U Beogradu je nakon četiri meseca završena Rekonstrukcija Muzeja nauke i tehnike, a radovi su koštali 20 miliona dinara.

Direktorka muzeja Sonja Zimonić objasnila je da su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture od 25. decembra do sada završene dve faze projekta rekonstrukcije, dok je treća još u toku, prenosi agencija „Beta“.

– Fasada muzeja je potpuno rekonstruisana, a u zgradi je otvorena i jedna nova galerija za povremene tematske izložbe. Ta nova nova galerija nosiće naziv po osnovaču i idejnom tvorcu muzeja, akademiku Aleksandru Despiću. Još uvek je u toku treća faza radova na dodatnom bunaru za sistem grejanja i hlađenja pomoću obnovljive energije termalnih voda – rekla je Zimonoćeva.

Nakon obilaska muzeja, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac najavio je da će tokom narednog meseca u Vrnjačkoj banji biti otvorena stalna postavka ovog muzeja. On je precizirao da će na taj način i Vrnjačka banja imati svoj Muzej nauke i tehnike.

– Ministarstvo uradilo ono što je najavljivalo. Ne samo rekonstrukciju dva centralna muzeja, Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, već i rekonstrukciju celog muzejskog života. Na dan Narodnog muzeja 10. maja, u Beogradu ćemo zajedno obići unutrašnje radove u muzeju, posle čega ćemo posetiti i galeriju Matice srpske, gde će biti održana reprezentativna izložba povodom dana muzeja – najavio je Tasovac.

Beogradski Muzej nauke i tehnike nalazi se u nekadašnjoj termoelektrani na Dorćolu iz 1927. godine, koja je veoma kratko vreme služila za proizvodnju električne energije. Zgrada je bila podignuta na mestu gde se već nalazila prva termoelektrana u Srbiji iz 1893. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор