Novosadski proizvođači organske hrane na sajmu u Nirnbergu

made-in-germany-rs-biofach2015

Šest organskih proizvođača iz Novog Sada, zajedno sa predstavnicima Gradske uprave za privredu ovog grada, trenutno borave na vodećem sajmu organskih proizvoda „BIOFACH2015“ u nemačkom gradu Nirnbergu.

Poseta naših privrednika ovoj renomiranoj manifestaciji realizovana je zahvaljujući Akcionom planu razvoja organske i kontrolisane proizvodnje u poljoprivredi na teritoriji Grada Novog Sada za 2015. godinu, kojim se utvrđuju prioriteti, ciljevi, zadaci i mere za unapređenje organske i kontrolisane proizvodnje u poljoprivredi na teritoriji ovog grada.

Ceo koncept je zasnovan na korišćenju prirodnih resursa i regulatornih mehanizama kako bi se zamenili potencijalni zagađujući faktori i osigurala održiva proizvodnja. Po tom konceptu agrotehničke mere i biološke (fizičke/hemijske) metode pažljivo se biraju i uravnotežuju, uzimajući u obzir zaštitu zdravlja, kako proizvođača i potrošača, tako i same životne sredine.

– I ove godine Grad Novo Sad nastavlja sa podrškom organskoj proizvodnji. Uskoro će biti organizovana edukativna predavanja nakon kojih će biti raspisan i konkurs za učešće u gradskom programu podrške ovom vidu proizvodnje. Tokom godine za izabrane proizvođače biće obezbeđena obuka i studijsko putovanje u jednu od zemalja Evropske unije sa razvijenom organskom proizvodnjom – istakao je Goran Sečujski, član Gradskog veća za privredu.

Sajam u Nirnbergu traje od 12. do 14. februara, a kako smatraju u gradskoj Upravi, ovo predstavlja izuzetnu priliku za proizvođače sa teritorije Novog Sada da razmene iskustva i upoznaju se sa najnaprednijim načinima odgovornog korišćenja prirodnih resursa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор