Nova racija i nastavak istrage u Dojče berzi

Nemački inspektori su u utorak izvršili novu raciju u prostorijama Dojče berze, operatera Frankfurske berze, a u okviru šire istrage o kriminalnoj šemi trgovanja deonicama, potvrđuju u Kancelariji javnog tužilaštva u Kelnu.

Portparol Dojče berze je izjavio da je u kancelarijama Klirstima (Clearsteam), predstavništva Dojče berze, izvršen pretres tokom kojeg je istraga bila usmerena i na klijente i na zaposlene. On je pritom istakao da Dojče berza, kao i ranije, u potpunosti sarađuje sa vlastima, prenosi agencija Rojters.

Nemački list „Handelsblat“ je prvi izvestio o novim racijama u Dojče berzi, podsetivši da je filijala Klirstim imala ključnu ulogu u nezakonitim poslovima, kao i da se istraga, pokrenuta još 2013. godine, fokusira na praksu poznatu kao „cum-ex“, čija se suština ogleda u namernom skrivanju novca od poreskih organa.

Ovaj ilegalni poslovni model uključuje veći broj ulagača koji međusobno kupuju deonice kompanija sa prispelim dividendama ili neposredno pre datuma utvrđenog za dividendu, a potom ih prodaju posle datuma isplate dividende, ali bez dividende.

U svom kretanju deonica toliko brzo menja vlasnika da poreski službenici ne mogu da je prate i odrede pravog vlasnika, dok ulagači ostvaruju pravo na višestruke poreske olakšice na dividendu, a zatim međusobno dele zaradu čije poreklo vodi od novca poreskih obveznika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор