Niška pivara konačno prodata

made-in-germany-rs-pivo01

Posle čak osam neuspelih licitacija „Niška pivara“ je naposletku ipak prodata iz stečaja, neposrednom pogodbom, investitoru iz Bugarske za 130 miliona dinara.

Po rečima predsednika Skupštine poverilaca „Niške pivare“ Miljana Damnjančevića, pivara je prodata niškom preduzeću „Grupa kapitalni projekti“, a novi vlasnik je državljanin Bugarske. Damnjančević najavljuje da novi vlasnik ima nameru da pokrene proizvodnju, s obzirom da je preduzeće kupio kao proizvodno poslovnu celinu koja obuhvata pogon za proizvodnju piva i sokova sa kompletnom opremom, kotlarnicom, upravnom zgradom i kamionima za transport robe. Imovina pivare prostire se na 22.620 kvadrata poslovnog prostora i 3,65 hektara zemljišta.

I stečajni upravnik „Niške pivare“ Ljubomir Kostić, takođe je potvrdio informaciju o prodaji preduzeća, ali nije želeo da govori za medije pre zvaničnog saopštenja, a po pisanju „Tanjuga“ ni novi vlasnik pivare za sada nije dostupan, jer je van Srbije.

„Niška pivara“ je bila u stečaju od avgusta 2013. godine. Prvi pokušaj njene prodaje bio je 11. septembra prošle godine, sa početnom cenom od 396 miliona dinara. Tokom 11 meseci bezuspešnih osam pokušaja licitacione prodaje, pivara je iz devetog pokušaja konačno prodata direktnom pogodbom za 130 miliona dinara, odnosno za trećinu početne cene.

Stečajni postupak preduzeća inicirali su zaposleni, jer im prethodni vlasnik Jovica Stefanović Nini, mesecima nije isplaćivao zarade. Po mišljenju Damnjančevića, novac koji je dobijen za pivaru omogućiće isplatu zaostalih plata i povezivanje radnog staža za 140 radnika, koliko ih je bilo u trenutku pokretanja stečja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор