Neto profit Dojče banke dostigao 2,5 mlrd. €

Dojče banka je saopštila da je u 2021. ostvarila najbolji godišnji profit u celoj protekloj deceniji, kao i da je završila sa većinom troškova nastalih usled višegodišnjeg procesa restrukturiranja poslovanja.

Prihodi najveće nemačke banke su u prošloj godini porasli za 6 posto na 25,4 milijarde eu, dok je neto profit povećan četiri puta u odnosu na 2020. godinu, na 2,5 milijardi eura, što je najbolji rezultat još od 2011. godine, prenosi agencija Asošiejted pres.

Banka je u četvrtom kvartalu uspela da ostvari neto profit od 82 miliona eura uprkos povećanim preostalim troškovima restrukturiranja od 456 miliona eura, uključujući i otpremnine za zaposlene koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Najveći doprinos pozitivnom finansijskom rezultatu Dojče banke dao je njen investicioni sektor, koji je pre oporezivanja zabeležio dobit od 3,7 milijardi eura, što predstavlja porast od 17 posto. Takođe, banka je tokom prošle godine smanjila i gubitke za nenaplative kredite za 71 procenat, zahvaljujući poslovnom ambijentu niskih kamatnih stopa i ekonomskom oporavku nakon korona krize.

Banka je navela i da je već podmirila 97 posto troškova restrukturiranja koji su bili projektovani do kraja 2022. godine. Na osnovu ovako dobrih rezultata, Dojče banka je svojim akcionarima za 2021. godinu predložila dividendu od 20 eurocenti po akciji, inače prvu koju će podeliti od 2018. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор