Nemcima električni automobili prestaju da budu atraktivni

Automobilska industrija je imala velika očekivanja od električnih automobila, ali je njihova budućnost sada ugrožena zbog globalne energetske krize i rasta cene struje, poskupljenja i nestašice delova, kao i zbog pada kupovne moći usled inflacije.

Kada je benzin poskupeo, električni automobili su postali još atraktivniji, ali se sa rastom cena struje, koja je u Nemačkoj za godinu dana porasla za trećinu, ta prednost istopila. Troškovi punjenja električnih automobila porasli su za najmanje 10 posto, a očekuje se da će i dalje rasti. Čelnici nemačke auto industrije upozoravaju da će, ukoliko se takav trend nastavi, to uticati i na potencijalne investitore koji će odustajati od ulaganja, prenosi Gardijan.

Početkom ovog meseca jedan od najvećih nemačkih operatera za punjenje električnih vozila podigao je cenu kilovat-sata sa 43 na 47 euro centi, cena super brzog punjenja takođe je porasla sa 68 na 75 euro centi za kilovat, a čak su i pojedini lanci supermarketa, koji su do sada nudili besplatnu uslugu, sada uveli plaćanje za punjenje automobila strujom.

Sve manjoj privlačnosti električnih vozila u Nemačkoj doprinelo je i smanjenje državnih subvencija za njihovu kupovinu, koje bi od sledeće godine trebalo da budu prepolovljene na 4.500 eura. Pri tom će sadašnja pomoć od 6.750 eura za kupovinu hibridnih vozila biti ukinuta.

Jedan od predloga koji bi podstakao kupovinu električnih vozila predviđa povećanje poreza za benzinska vozila, ali i da se električnim automobilima dozvoli da u saobraćaju koriste traku za autobuse, kao i da mogu da parkiraju na parking mestima na kojima drugi automobili ne mogu.

U Norveškoj, koja je među prvima uvela subvencije za kupovinu električnih vozila i instalirala široku mrežu stanica za punjenje, prošle godine je dve trećine svih novih automobila bilo na struju, što je tu zemlju postavilo na prvo mesto po broju novih električnih vozila.

Nemačka je tek na šestom mestu, sa 13,6 posto udela novih elektromobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор