U Minhenu počeo Oktoberfest

Najpoznatiji svetski festival piva, minhenski Oktoberfest, juče je zvanično počeo u prestonici Bavarske, uprkos strahu od pandemije korona virusa, javlja Index.

Kao i u godinama pre pandemije, i sada su postavljeni šatori, tu je ponovo i zabavni park, kao i štandovi sa medenjacima u obliku srca i gomilama prženih badema spremnih za posetioce, koji su i ove godine ponovo došli na festival obučeni u tradicionalnu bavarsku odeću.

Međutim, budući da virusna pandemija još uvek traje i da se narod brine zbog jesenjeg i zimskog talasa zaraze, gradonačelnik Minhena Dieter Rajter priznaje da festivalska atmosfera ipak nije ista kao u vremenima pre korone.

Na raspoloženje gostiju negativno utiču i rastuće cene energenata, kao i inflacija. Uprkos svemu tome, gradonačelnik je i ove godine na festivalu tradicionalno otvorio prvu bačvu piva poručivši da je „srećan kada vidi hiljade srećnih ljudi“.

Glavni organizator festivala Klemens Baumgartner predviđa da bi manifestacija, lokalno poznata kao „Wiesn“, ove godine mogla da nadmaši onu iz 2019. po broju posetilaca, kada ih je pristiglo čak 6 miliona i kada je svaki peti gost bio iz inostranstva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор