Cena zlata pala na dvogodišnji minimum

Nakon perioda intenzivnog rasta, u prvoj polovini septembra cena zlata je na svetskom tržištu pala na najniži nivo u poslednje dve godine i sada je njegova vrednost ispod granice od 1.700 dolara za uncu, piše Sputnjik.

Stručnjaci tvrde da iza pada cene zlata stoje dva razloga. Prema mišljenju Karsten Menke, glavne analitičarke u kompaniji Julijus Ber, jedne od najstarijih švajcarskih bankarskih institucija, tržište zlata je reagovalo na namere američke centralne banke da uvede nove mere u borbi protiv inflacije.

– Razlog za pad cene zlata je u tome što se očekuje rast kamata usled mera američke centralne banke, koje ulagačima obećavaju veću zaradu za investiranje novca, nego za investiranje u zlato koje donosi slabije prinose – smatra Menke.

Inače, cena zlata je osetljiva na visinu kamatnih stopa u SAD, budući da njihov rast privlači investitore da daju novac „pod kamatu“ umesto da ga ulažu u kupovinu zlata. Kada je u martu američka centralna banka podigla kamate po prvi put od 2018. godine, vrednost unce zlata je sa svog vrhunca pala za čak 380 dolara, objašnjavaju stručnjaci, a prenosi agencija Rojters.

Kao drugi razlog za pad vrednosti zlata stručnjaci vide jačanje dolara na svetskom finansijskom tržištu, što za investitore van SAD poskupljuje kupovinu tog plemenitog metala. Tako je šefica MMF-a Kristalina Georgijeva nedavno poručila bankarima da moraju biti uporni u borbi protiv široko rasprostranjene inflacije, a i stručnjaci u njoj vide razlog za promenu cene unce.

– Rast potrošačkih cena je glavni pokretač slabljenja cene zlata, a više kamatne stope najverovatnije odvlače investitore sa tržišta zlata – kaže Đovani Staunovo, analitičar najveće švajcarske banke UBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор