Nemci traže nezavisan nadzor budžeta EU

made-in-germany-rs-eu

Guverner Centralne banke Nemačke (Bundesbanke) Jens Vajdman apelovao je da se osnuje nezavisno telo za kontrolu poštovanja budžetskih propisa unutar eurozone.

„S obzirom na aktuelnu ulogu Evropske komisije (EK), postoje brojne prednosti u prebacivanju njenog ovlašćenja kontrolisanja budžeta i praćenja propisa na jedno nezavisno telo“, napisao je Vajdman u članku za nedeljni magazin “Fokus”, prenosi agencija “Frans pres”.

On je uz to i optužio Brisel za previše labavu politiku prema državama koje nisu uspele da zadovolje obaveze iz Evropskog pakta o stabilnosti i privrednom rastu.

„Prilično labava i politička primena propisa od strane Evropske komisije preti da ugrozi kredibilnost pakta. Gledano na duže staze, za saradnju između država nije dobro kada svaka članica može da poruči šta god želi, a da na kraju sve zajedno moraju da plate račun. U valutnoj uniji odgovornost i nadzor moraju biti dovedeni u harmoniju“, smatra Vajdman.

Guverner Centralne banke Nemačke je u više navrata uputio otvorenu kritiku na račun rešavanja grčke krize, rekavši da bi „novoosnovana evropska institucija mogla intervenisati direktno, u slučaju da ekonomske i fiskalne politike jedne članice registruju značajne propuste“. Po njegovim rečima, ta bi institucija imala jasan i određen mandat, i ne bi bila uključena u proces političkih pregovora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор