Nemci pomažu srpskim opštinama pogođenim migrantskom krizom

Predstavnici Nemačke razvojne banke „KfW“ i srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisali su sporazume kojima se uređuju načini finansiranja i implementacije Programa jačanja socijalne infrastrukture u srpskim opštinama pogođenim migrantskom krizom.

Pored Ministarstva i KfW banke u programu učestvuju i nemačka ambasada, Kancelarija za javna ulaganja, kao realizator infrastrukturnih projekata, i dve konsultantske firme – “ASB” (konsultant za meke mere, inkluziju Roma i migranata) i AMBERO (konsultant za izveštavanje i vidljivost programa). Za početak realizacije programa sada je potrebna još samo saglasnost Narodne Skupštine, što će se desiti u naredna 4 meseca, dok je završetak programa planiran u junu 2022. godine.

– U okviru ovog programa, čija je vrednost 20,8 miliona eura, a za čije sprovođenje je Nemačka donirala 11.931.634,97 eura, uz učešće Srbije od oko 8,87 miliona eura, realizovaće se ukupno 25 infrastrukturnih projekata u opštinama pogođenim migrantskom krizom, kao i u opštinama naseljenim Romima povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji – objasnio je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Prema rečima Dorotee Gazelman iz nemačke ambasade, Nemačka će Srbiji uvek pružati podršku na njenom evropskom putu, jer je, kako je rekla, poboljšanje uslova života srpskih građana zajednički cilj obe zemlje.

– Kada je u pitanju upravljanje migrantskom krizom, Srbija se pokazala kao solidarna zemlja koja je izbeglima koji su se našli na njenoj teritoriji pružila svu adekvatnu pomoć, na isti način kako je to uradila i Nemačka. Stoga želimo da na neki način uzvratimo solidarnost Srbiji, tako da će u realizaciji projekta fokus biti na školama, vrtićima i Centrima za socijalni rad, odnosno na mestima gde se ljudi susreću i gde se najbolje pokazuje socijalna integracija – istakla je Gazelman.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор