Nemci po benzin idu preko granice

Sve veće cene motornih goriva u Nemačkoj naterale su građane te zemlje da ove jeseni krenu u prekogranični “benzin turizam”. Uprkos troškovima putovanja, sve više Nemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom, piše Raša tudej (RT).

U Nemačkoj je cena benzina dostigla gotovo dva eura (2,30 $) po litru, što znači da pun rezervoar košta oko 20 eura više nego u susednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj. Prema rečima stručnjaka za gorivo u nemačkom Generalnom auto-moto klubu Jirgena Albrehta, vožnja preko granice samo da bi se sipalo gorivo vredna je truda ukoliko je razlika u ceni velika, a razdaljina veoma kratka.

U trenutnoj situaciji kada se razlika u ceni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nemaca je spremno da se prihvati i dužeg puta do susedne zemlje samo da bi napunilo automobil gorivom. Tim povodom, jedan vozač je za RT rekao da su svi zabrinuti zbog rasta cena i da je čuo da bi sledeće godine one mogle da se utrostruče. Drugi vozač kaže da gorivo poskupljuje svuda i da ga brine da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome zavisi od svog automobila, jer živi daleko od javnog prevoza.

Zbog rastuće potražnje za energijom u svetu, kao posledice otvaranja ekonomija nakon korona lokdauna, cene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su svuda neuobičajeno visoke. Pored toga, zbog pandemije su ulaganja u energetski sektor bila ograničena, pa su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače.

Uticaj ovih faktora na cene goriva ne osećaju se samo u Nemačkoj, već i širom Evrope. Prema navodima nemačkog trgovinskog udruženja benzinskih pumpi ZTG, cene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор