Nemačko znanje za modernizaciju srpskih pruga

Nemačka kompanija „DB Engineering & Consulting“, ćerka firma „Nemačkih železnica“, od 2011. godine učestvuje u različitim projektima u Srbiji i regionu, gde svojim iskustvom značajno doprinosi unapređenju čitavog sektora.

Stručnjaci ove kompanije trenutno su angažovani na projektu izgradnje Žeželjevog železničko-drumskog mosta u Novom Sadu, gde vrše nadzor radova prema „Žutoj FIDIC knjizi“. Na projektu rekonstrukcije i modernizacije pruge Stara Pazova-Novi Sad, DB E&C pruža usluge tehničkog konsaltinga izvođaču radova, ruskoj kompaniji „RZD International“. Ovim poslom su obuhvaćeni i radovi na izgradnji Fruškogorskog tunela, vijadukta od Fruške gore do Sremskih Karlovaca i nove pruge za vozove velikih brzina.

Kao deo velikog internacionalnog konzorcijuma, nemačka kompanija je nedavno započela takozvani IPF7 projekat (Infrastructure Project Facility 7) u okviru kojeg na području zemalja Zapadnog Balkana pruža tehničku podršku za pripremu i realizaciju investicionih projekata u oblasti energije, životne sredine i transporta, prenosi „eKapija“.

Ovaj posao podrazumeva pripremu studija, projektovanje, podršku u tenderskim postupcima, nadzor radova, pripremu projektnih zadataka za buduće projekte, kao i transfer znanja u razvoju i upravljanju projektima, sa ciljem da se u zemljama korisnicama IPA fondova poboljša infrastruktura i unapredi stručnost u procesu pripreme za buduće korišćenje strukturnih fondova EU.

– Pored navedenih projekata, naša kompanija je trenutno angažovana i na projektima manje investicione vrednosti, od kojih bismo izdvojili pripremu saobraćajnih studija i projektnih zadataka za izradu tehničke dokumentacije za privatne investitore – navode u DB E&C.

Ova firma insistira na interoperabilnosti železničke mreže i njenoj integraciji u evropski železnički sistem, što će, kako ističu, na kraju rezultovati većom konkurentnošću na transportnom tržištu, povećanjem nivoa kvaliteta transportnih usluga i mogućnošću uvođenja novih vrsta usluga za klijente.

DB E&C je u Srbiji imao priliku da sarađuje kako sa privatnim kompanijama, tako i sa državnim institucijama i resornim ministarstvom.

– Preduzeća iz Srbije prepoznaju brend Nemačkih železnica kao simbol iskustva, znanja i kvaliteta, što mi nastojimo da opravdamo u svakodnevnom radu. Nemačke železnice su prepoznate kao pioniri u planiranju i implementaciji savremenih rešenja, kao što su trendovi digitalizacije i automatizacije na železnici, pa i ta naša iskustva mogu biti od izuzetnog značaja za Srbiju – poručuju iz nemačke kompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор