Nemački trgovci skraćuju radno vreme i uvode „zone grejanja“

Zbog energetske krize i radi uštede, nemačke prodavnice građevinskog materijala i baštenski centri prilagodiće radno vreme tokom predstojeće zime i odvojiti pojedine prostore u svojim prodavnicama kao “zone grejanja”, piše Fenix magazin.

Pored toga, prostorije će moći da se greju samo do 19 stepeni, pa će zaposleni morati da nose radne jakne i rukavice kako se ne bi smrznuli na poslu. Među prvim trgovcima koji menjaju radno vreme je i lanac građevinskog materijala Toom, koji će svoje prodavnice petkom zatvarati u 20 sati, počev od 4. novembra.

S obzirom na to da se u Bavarskoj primenjuje Zakon o vremenu zatvaranja radnji, prema kom se pomenute prodavnice uglavnom rade do 20 sati, ostali lanci poput Obija, Bauhausa ili Hornbacha za sada žele da zadrže isto radno vreme. Portparolka Hagebaumarkta negira moguća zatvaranja minhenskog Merkura i kaže da njihovi kupci mogu biti sigurni da će i dalje biti tu za njih.

Prodavnice će, kao još jednu meru uštede energije, podeliti prodajni prostor na takozvane zone grejanja, u kojima bi svoje mesto trebalo da pronađu proizvodi koje je potrebno zaštititi od hladnoće, poput punila, boja, biljaka ili hrane za životinje, prenosi Manager Magazin.

Takođe, ove prodavnice će prigušiti ili isključiti pojedina svetla ili će ih prebaciti na ekološki način rada. U prostorima u kojima se kreću zaposleni koriste se senzori pokreta, kako svetla ne bi bila predugo upaljena i koja se automatski gase ako u hodnicima i sobama za odmor nema nikoga. I rasveta na otvorenom prostoru se u zimskim mesecima gasi u 22 časa, što je propisano Uredbom savezne vlade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор