Kraće radno vreme favorizuje stranu, a šteti domaćoj privredi!

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ je uputilo pitanje Kriznom štabu i Vladi Srbije zbog čega je bezbednosna zdravstvena mera skraćenja radnog vremena diskriminatorska i isključivo na štetu domaćih privrednika.

„Zašto se veletrgovinama, koje su uglavnom u vlasništvu stranog kapitala, dozvoljava da pod izgovorom prodaje prehrane, prodaju sve druge vrste roba, čime se domaćim privrednicima, koji su onemogućeni da rade, stvara nelojalna konkurencija, a njima obezbeđuje ekstra profit?“, navodi se u saopštenju Udruženja.

U apelu vladi, Udruženje pita zašto se merama zatvaraju male radnje u kojima „odavno nema gužvi, ali ne i supermarketi, gde ih ima i gde se ne prodaje samo hrana već i odeća, cveće alati…“. Još jedno pitanje tiče se dileme zašto je ugostiteljskim objektima zabranjena šalterska prodaja „kad je veći red ispred supermarketa nego ispred tih šaltera, kao i zašto inspekcija dozvoljava šaltersku prodaju McDonald-u dok su drugi zatvoreni“.

„Zašto posle godinu dana ograničenja rada nisu umanjeni nameti ugostiteljima i organizatorima događaja, koji su svoje poslovanje uskladili prema svim zahtevima i koji su u više navrata nepravedno i neosnovano etiketirani kao „legla zaraze“. Budući da ne pada broj zaraženih, da li je leglo zaraze možda na drugom mestu, u javnom prevozu, supermarketima, fabrikama, na sahranama javnih ličnosti“, upitali su privrednici.

Na kraju apela upućenog vladi Udruženje ocenjuje da „javni birokratski sektor prima 100% zarada čak i kada ne radi, čime se jasno pokazuje nedostatak solidarnosti sa onima koji godinama preko previsokih nameta izdašno finansiraju upravo taj neefikasan i neprofesionalan državni birokratski aparat“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор