Nemački seljak nahrani 152 ljudi, a srpski tek 15

Srpski seljak proizvodi dovoljno hrane za svega 15 ljudi, slovenački za 25, austrijski za 56, francuski za 77, a nemački za čak 152 osobe. U Evropskoj uniji (EU) jedan seljak u proseku hrani između 50 i 80 stanovnika.

Prema rečima Branislava Gulana, člana Akademskog odbora za selo Srpske Akademije Nauke i Umetnosti (SANU) i Naučnog društva ekonomista Srbije, naša je zemlja siromašna agrarna zemlja sa veoma niskom produktivnošću, zbog čega je, uz nizak standard, i potrošnja hrane u Srbiji ispod proseka EU, što je posebno primetno kod konzumiranja mesnih namirnica.

– U Srbiji se godišnje po jednom stanovniku troši 15,4 kilograma svinjskog mesa, a u EU 32 kilograma. Potrošnja junetine kod nas je 4,4 kilograma godišnje, a u Uniji 15 kilograma. Nešto bolje stojimo sa živinskim mesom, koga ovdašnji stanovnik u proseku pojede 17,3 kilograma godišnje, dok u EU ta količina iznosi 21,6 kilograma, ili svega za četiri kilograma više – navodi Gulan.

On kaže da je slična situacija i sa potrošnjom drugih namirnica, a da su najveće razlike konstatovane kod mlečnih proizvoda, prenosi „Blic“.

– U Srbiji se prosečno po stanovniku potroši 56 litara mleka godišnje, dok u EU ta količina iznosi 100 litara. Najveća razlika je kod putera. Prosečan građanin Srbije koristi 200 grama putera godišnje, a građanin EU između četiri i čak pet kilograma – kaže Gulan i dodaje da u ličnoj potrošnji žitelja Srbije na hranu odlazi 42,9 posto prihoda, što je najviše u Evropi.

Za poslednje tri decenije stopa rasta srpske poljoprivrede iznosila je 0,45 procenata, a od 2000. godine na nivou je od 0,6 posto.

– Poslednja Strategija za razvoj poljoprivrede usvojena je 2014. godine i predviđa rast od oko 9 posto godišnje. Strašna je činjenica da smo već u prvoj godini primene ove Strategije registrovali pad poljoprivredne proizvodnje za 8 procenata – naglašava Gulan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор