Nemački priplodni bikovi stigli u Srbiju

U Stočarsko-veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje u Velikoj Plani stigli su nemački priplodni bikovi, za čiju nabavku je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdvojilo 50 posto sredstava.

– Stočarsko-veterinarski centar u Velikoj Plani, koji je na žalost bio potpuno devastiran, dobio je nove mogućnosti za dalji opstanak i rad. Svi dugovi su rešeni, sve smo izmirili, kao i zaostale plate radnicima, kojih trenutno ima 24, a isplaćeni su i svi dobavljači. Sada je stiglo 10 novih bikova simentalske rase, a očekuje se da ubrzo stignu još tri bika holštajn rase – izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković tokom posete Centru i poručila da su farme sada prazne, ali da se nada da će već sledeće godine biti dosta punije.

S tim u vezi, ona je najavila da srpski stočari već od 1. januara mogu da očekuju novi javni poziv za dobijanje dve doze priplodnog semena po grlu, koje će biti dodeljeno bespovratno od strane države, prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima direktora Stočarsko-veterinarskog centra Željka Radukića, država i resorno ministarstvo su dosta uradili kako bi se ovaj centar obnovio i podigao na noge. Zahvaljujući državi, kako je istakao, stigli su i visokokvalitetni bikovi čiji će genetski doprinos direktno uticati na razvoj stočarstva u našoj zemlji, s obzirom na to da je nabavkom bikova iz Nemačke omogućeno da se napravi plan osemenjavanja kojim će biti obuhvaćena sva područja u Srbiji.

– Nadam se da će genetika koju smo doneli, doprineti da u narednim godinama naši stočari mogu efektnije i profitabilnije da proizvode i budu zadovoljni rezultatima svog rada. Genetski doprinos je možda samo jedna od stvari, ali je nezaobilazna karika u tom procesu i veoma mi je drago da na ovaj način dajemo doprinos srpskom stočarstvu – poručio je Radukić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор