Kruzerima u Srbiju ove godine stiglo preko 180.000 turista

Krstareći kruzerima Dunavom, Srbiju je ove godine posetilo 182.765 turista, ili za 35 posto više u odnosu na prošlu godinu, a zabeleženo je i 1.405 pristajanja kruzera, saopštila je Agencija za upravljanje lukama.

Pored toga, godinu na izmaku obeležila su i otvaranja tri nova međunarodna pristaništa – u Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Šapcu, tako da Srbija sada ima 10 mešunarodnih pristaništa, prenosi agencija Tanjug.

Najviše pristajanja (566) je ostvareno u Beogradu, Novom Sadu (372), Donjem Milanovcu (268) i Golupcu (177). Po broju putnika sa kruzera, Srbija je na trećem mestu među zemljama Dunavskog regiona, posle Austrije i Mađarske, a u pitanju su turisti iz celog sveta – iz SAD, Kanade, Meksika, Azije, zapadne Evrope. Njihova godišnja potrošnja iznosi oko 3,5 miliona eura, dok su, prema procenama, indirektni prihodi od kruzinga, usluga rominga, ulaznica za muzeje, hrane i pića, duplo veći.

U Agenciji za upravljanje lukama objašnjavaju da su, zbog potpunijeg iskorišćavanja nautičkih potencijala Srbije, započeli razvojni projekat „Zaplovi Srbijom“, u sklopu kojeg je planirana izgradnja i otvaranje međunarodnih putničkih pristaništa i u Sremskim Karlovcima, Apatinu, Banoštoru i Velikom Gradištu, Ram. Kako navode, planirana je i izgradnja pet marina na Dunavu, kao i razvoj domaćeg i prekograničnog linijskog i kanalskog saobraćaja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор