Povećava se broj kruzera i turista na srpskim rekama

Agencija za upravljanje lukama je do 1. juna zabeležila 365 pristajanja kruzera na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji i 46.674 ukrcanih i iskrcanih putnika, što je za 4,6% više pristajanja i za 44% više putnika u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je navedeno je na sajtu Agencije, najviše pristajanja zabeleženo je u Beogradu (153), zatim u Novom Sadu (97), Donjem Milanovcu (65) i Golupcu (40). Na Međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu bilo je 4 pristajanja, a prvi kruzer je pristao i na novootvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici.

Što se tiče daljeg razvoja infrastrukture, Agencija je u prethodnom periodu investirala sredstva u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu, Šapcu i Ramu, koja bi, prema planu, trebalo da budu otvorena za pristajanje do početka nautičke sezone 2024. godine.

Pored toga, Agencija je zajedno sa Vladom Srbije pokrenula projekat „Zaplovi Srbijom“, koji za cilj ima izgradnju marina, međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj, prenosi eKapija.

“Kroz projekat će se raditi i na podizanju svesti građana i lokalnih samouprava o ekonomskim i društvenim prednostima razvoja nautike. Planirano je da se u narednom periodu pokrene izgradnja marine u Velikom Gradištu i bagerovanje na lokacijama budućih marina u Smederevu i Kladovu, što će značajno doprineti povećanju prihoda od vodnog putničkog saobraćaja, povećanju broja domaćih i inostranih turista koji našu zemlju obilaze sa reka, kao i pozicioniranju Srbije na nautičkim kartama Evrope i sveta”, najavljuje Agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор