Srbija dobija nove luke i međunarodna pristaništa

Na predlog Agencije za upravljanje lukama, Vlada Srbije je usvojila uredbe o proglašenju lučkih područja dve marine, u Smederevu i Velikom Gradištu, i lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa u Šapcu.

Agencija za upravljanje lukama je finansirala izradu tehničke dokumentacije za lučko područje smederevske marine, na osnovu koje se tokom ove godine očekuju ulaganja u čišćenje, odnosno bagerovanje akvatorije na predviđenoj lokaciji. Ovakva odluka je doneta zbog prednosti lokacije smederevske marine, u koje spadaju neposredna blizina Smederevske tvrđave i drugih sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja.

Pored izrade tehničke dokumentacije za proglašenje lučkog područja, započelo se sa izgradnjom i marine u Velikom Gradištu, na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanog sa Ministarstvom turizma. Ova marina na Dunavu, nalaziće se u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, zbog čega će se Veliko Gradište uvrstiti među destinacije u Srbiji koje su atraktivne za nautičare, navodi se na sajtu Agencija za upravljanje lukama.

Agencija za razvoj reke Save za kruzing uložiće finansijska sredstva u izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Šapcu. Ovi radovi podrazumevaće izgradnju plutajućeg objekta sa šipovima, na kom će se nalaziti prostorije lučkog operatera i svih nadležnih službi. U Agenciji kažu da će se sa realizacijom ovog projekta doprineti iskorišćenju potencijala Save za unapređenje međunarodnog i domaćeg rečnog putničkog saobraćaja.

Izgradnja marina i međunarodnih pristaništa na Dunavu i Savi jedna je od aktivnosti novog projekta „Zaplovi Srbijom“, koji Agencija započinje u cilju podizanja svesti turista, poslovne javnosti i lokalnih samouprava o mogućnostima za razvoj nautičkog turizma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор