Nemački Freenet ukida plaćanje kešom

Nemačka telekom firma “Freenet” od februara ukida sva gotovinska plaćanja o čemu svedoči poruka u izlogu njene filijale u Berlinu u kojoj navodi da više neće primati gotovinu, prenosi Inside Digital.

„Od 1. februara 2023. prihvatamo samo kartično plaćanje u našim Freenet poslovnicama. Gotovinsko plaćanje više nije moguće“, naznačeno je na poruci postavljenoj u izlogu.

Berlinska filijala je svoju odluku obrazložila činjenicom da je ukudanje gotovine bolje za životnu sredinu, higijenskije u kontaktu i sigurnije za sve uključene u transakcije. Stoga će plaćanje biti omogućeno isključivo karticama Girocard, Mastercard, Visa i American Express.

Portparol kompanije Freenet je potvrdio da će gotovina biti ukinuta i poručio da to neće uticati na nezavisne dilere koji nude Freenet proizvode.
Trend plaćanja karticom u barovima i kafićima već je prisutan u skandinavskim zemljama, s obzirom na to da mnogi ugostiteljski objekti u Kopenhagenu, Stokholmu ili Oslu više ne prihvataju gotovinu.

I u Nemačkoj je sve više firmi koje prihvataju samo bezgotovinsko plaćanje. Tako je nemački tehnološki lanac Gravis od 16. januara prestao da primenjuje gotovinska plaćanja, usvojivši ovakav koncept poslovanja.

Međutim, Nemci ovaj koncept još uvek odbijaju. Nemački ProSieben je sproveo anketu na osnovu koje je utvrdio kako su Nemci protiv isključivog plaćanja karticama u kafićima i barovima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор