Nemačka usvojila zakon o gašenju termo i nuklearnih elektrana

Donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag, usvojio je zakon o napuštanju uglja kao goriva u energetici, koji nalaže zatvaranje svih postrojenja za proizvodnju struje iz fosilnih goriva najkasnije do 2038. godine i gašenje svih nuklearnih centrala već do 2022. godine.

Prema novom zakonu, u prelaznom periodu do 2038. i uspostavljanja energetske politike sa niskim ili nultim nivoom emisije ugljenika, država će pomoći regije u kojima se vadi lignit, operatere elektrana i njihove zaposlene sa ukupno 14 milijardi eura. Savezna vlada se obavezala da preduzme i dodatne mere, vredne 26 milijardi eura, koje će usmeriti na podršku stanovništvu u područjima čija je privreda zasnovana na proizvodnji uglja, prenosi Seebiz.

– Zakon o napuštanju uglja je istorijski i njime se osiguravaju zaštita klime i održivost. Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mesta za one koji su pogođeni napuštanjem uglja – poručio je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer.

Kada su u pitanju nuklearne elekrane, Nemačka na ovaj način trenutno pokriva 23 procenta svojih potreba za električnom energijom. Novi zakon o napuštanju ovog tipa proizvodnje struje zapravo je operacionalizacija dogovora nemačke vladajuće koalicije iz maja meseca, kada je postignuta saglasnost da će ova zemlja ugasiti sve svoje nuklearne reaktore do 2022. godine.

Odluka o gašenju atomskih centrala gotovo da je povratak na odluku socijaldemokratsko-zelene vlade iz 2000. godine, koju je demohrišćanska koalicija Angele Merkel revidirala. Havarija nuklearke u Fukušimi i veliko nezadovoljstvo javnosti prisilili su Merkelovu da osnuje posebno telo koje je ponovo odlučivalo o zatvaranju svih nuklearnih elektrana u zemlji.

Gašenju nuklearki protive se četiri velike energetske kompanije: RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje i upravljaju ovim postrojenjima. Naime, ove kompanije smatraju da će se zatvaranje nuklearnih elektrana veoma loše odraziti na nemačku industrijsku bazu.

Korišćenje nuklearne energije već godinama predstavlja tačku spora u Nemačkoj, a odluku o njihovom zatvaranju podstakla je i istorijska pobeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Vitembergu u martu, tradicionalnom uporištu CDU-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор