Nemačka ulaže 3,35 mil. € u ranjive grupe u regionu ZB

Nemačka vlada će, kroz saradnju sa nevladinom organizacijom “Help – Hilfe zur Selbsthilfe”, do kraja 2022. godine investirati 3,35 miliona eura u program socio-ekonomskog osnaživanja Zapadnog Balkana, čiji je primarni cilj unapređenje socio-ekonomske stabilnosti regiona.

Cilj novog programa, koji se realizuje u u okviru Nemačke razvojne saradnje, bio bi stvaranje mehanizama i mreže za osnaživanje i socijalnu inkluziju marginlizovanih grupa, uključujući i mere za oporavak privrede od negativnih posledica izazvanih korona krizom, prenosi agencija Tanjug.

Aktivnosti će prvenstveno biti usmerene na stvaranje novih radnih mesta i podršku postojećim mikro i malim biznisima pogođenim pandemijom korona virusa. Podrška će biti pružena socijalno ranjivim grupama žena, mladih, osoba sa invaliditetom, osuđenika i bivših osuđenika, kao i lokalnim zajednicama, a kroz ekonomsko osnaživanje i izgradnju ličnih i profesionalnih veština.

Do karaja programa „Help“ će podržati najmanje 470 mikro i malih biznisana na Zapadnom Balkanu, a najmanje 900 ljudi će imati priliku da unapredi svoje lične i profesionalne veštine. S tim u vezi, biće podržano 18 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, realizovano najmanje 15 lokalnih inicijativa, a biće osnovana i regionalna socijalna platforma.

Prema rečima direktorke organizacije „Help“ u Srbiji, Aleksandre Brkić, ovim programom će u našoj zemlji najmanje 80 malih biznisa biti podržano u generisanju prihoda, 25 žena iz ranjivih i teže zapošljivih grupa, uključujući i osobe sa invaliditetom, kao i najmanje 10 bivših zatvorenika.

Nemački „Help“ je od 1999. do 2021. godine u Srbiji investirao više od 50 miliona eura u realizaciju više od 100 projekata podrške stanovništvu – od podele hitne humanitarne pomoći i stambenih rešenja do projekata usmerenih ka održivom razvoju uz donatorsku podršku EU, Nemačke, Švedske i drugih zemalja, podsećaju iz ove nevladine organizacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор