Od 100 obučenih povratnica pola se zaposlilo

Od ukupno 100 kandidatkinja koje su u okviru podrške reintegraciji i ekonomskom osnaživanju povratnika i potencijalnih migranata završile neku od obuka za tržište rada u 10 gradova Srbije, polovina je pronašlo posao u lokalnim salonima.

Organizovanje više obuka za zanimanja koja su tražena na tržištu rada finansira Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru globalnog programa Migracije za razvoj, a u cilju pružanja podrške socijalnoj inkluziji i ekonomskom osnaživanju potencijalnih migranata i povratnika u Srbiju po osnovu Sporazuma o readmisiji.

U saradnji sa partnerima na lokalnom nivou obuke su do sada održane u Boru, Knjaževcu, Beogradu, Vranju, Pirotu, Beočinu, Kikindi, Nišu, Kragujevcu i Užicu, za zanimanja frizer, pomoćnik frizera, pedikir, manikir i kozmetičar, za koja koordinatorka programa u Srbiji Svjetlana Đokić kaže da su odabrana jer u tim delatnostima žene mogu lakše da se zaposle.

– Za povratnike u Srbiju posao je jedna od najizraženijih potreba, jer im omogućava da sebi i svojim porodicama obezbede egzistenciju i perspektivu za budućnost. Ova zanimanja otvaraju im mogućnost kako da posao pronađu u lokalnim salonima, tako i da se samostalno bave tim delatnostima i na taj način ostvare prihod – naglasila je Đokićeva.

Program obuke se sastojao od teorijskog i praktičnog dela, a kao „start up“ podrška bili su obezbeđeni i paketi materijala za svaku polaznicu kursa. Jedna od polaznica koja je završila kurs za pedikira i manikira je i Suzana Selimović, koja se iz Nemačke sa porodicom vratila u Srbiju pre pet godina.

– Dugo nisam mogla da pronađem posao, pa sam odlučila da steknem neke nove veštine i kroz obuku za pedikira i manikira pokušam da nam obezbedim budućnost. Prvo ću potražiti zaposlenje u nekom od lokalnih salona, a onda ću sa ćerkama pokušati da pokrenem sopstveni posao – rekla je Selimovićeva.

Pored podrške u edukaciji i zapošljavanju, program podrazumeva i dodatno savetovanje o što efikasnijem korišćenju mera podrške za socijalnu i ekonomsku reintegraciju koje nude nacionalne, međunarodne i nevladine institucije i organizacije, kao i drugih mera pomoći koje obezbeđuje nemačka vlada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор