Nemačka se ponovo zadužuje za još 96,2 milijarde €

Ministar finansija Nemačke Olaf Šolc potvrdio je da stoji iza zahteva za dodatnim zaduživanjem države u cilju oporavka nacionalne ekonomije od posledica krize izazvane pandemijom korona virusa, iako će to pogurati javni dug na rekordan nivo.

Nacrtom budžeta predviđeno je novo zaduživanje od 96,2 milijarde eura za finansiranje daljih mera za suzbijanje posledica aktuelne krize. Tim povodom Šolc je rekao da je to puno novca, ali je dodao da bi krajnji račun zbog nepreduzimanja bilo kakvih mera bio još veći. Predstavljajući u Bundestagu nacrt budžeta za sledeću godinu, Šolc je poručio da će vlada nastaviti da podržava kompanije i građane kroz programe zaštite radnih mesta, kao i da će održati javne investicije na visokom nivou, prenosi agencija Rojters.

Novo zaduživanje će značiti da će Nemačka zabeležiti drugi najviši neto dug od kraja Drugog svetskog rata, budući da se vlada ove godine već zadužila za rekordnih 218 milijardi eura. Tako je ukupan dug savezne države, saveznih pokrajina, opština i fondova socijalnog osiguranja porastao na 2,1 hiljadu milijardi eura samo u prvoj polovini ove godine, što je za 11 posto ili za 210,1 milijardu eura više nego u prethodnih šest meseci, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Nemačka planira da se od 2022. ponovo pridržava pravila o javnom dugu, tako što će njegov udeo u BDP-u svesti na najmanji nivo, iako vlada ne planira da se vrati na raniju ultra opreznu fiskalnu politiku očuvanja uravnoteženog budžeta.

Rekordan nivo nemačkog duga je zabeležen u drugoj polovini 2012. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор