Autoban opremaju kamerama za merenje prosečne brzine

Sistem nadzora brzine na auto-putevima, koji je odnedavno u upotrebi u Srbiji, uskoro će biti instaliran i na nekim deonocama u Nemačkoj. Takav sličan sistem, koji meri prosečnu brzinu vozila na delovima auto-puta, već funkciniše i u Italiji i Austriji.

U Nemačkoj je sada ovaj sistem regulisan zakonom i služi za kontrolu brzine na deonici auto-puta južno od Hanovera, a slična tehnologija bi uskoro mogla da bude korišćena i širom zemlje, što baš i ne oduševljava vozače, prenosi Revijahak.

Uvođenje novog radarskog sistema sprečiće praksu snalažljivih vozača koji na kratko pritisnu kočnicu pre nailaska na kameru, a kada je prođu nastave da ubrzavaju preko ograničenja. Prva takva deonica auto-puta u blizini Hanovera, trebalo bi da spreči ovakvo ponašanje i učini ga beskorisnim.

Postavljanje prvih ovakvih kamera odobreno je nakon dugotrajnih pravnih sporova koji su okončani nakon presude Višeg upravnog suda u Lineburgu, što znači da bi i druge nemačke savezne države sada mogle da koriste isti takav sistem na svojim auto-putevima.

Među onima koji negoduju zbog uvođenja novog sistema pre svega su vozači, ali i pobornici zaštite ličnih podataka, pa čak i nemački auto-klub ADAC.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор