Nemačka ne može da potroši 148 mlrd. € prikupljenih za koronu

Prema podacima nemačkog Ministarstva finansija, na računu Bundesbanke u Frankfurtu nalazi se neiskorišćenih 148 milijardi eura namenjenih za pomoć u krizi nastaloj usled pandemije korona virusa.

Budući da ovaj novac niko nije tražio, sve deluje kao radosna vest za poreske obveznike, jer pokazuje da se krizna ekonomska previranja do sada nisu pokazala kao problematična kako je to najavljivano u proleće, prenosi Blic.

Ipak, sada su se javile opravdane sumnje u smisao i svrhu tako velikih izdvajanja, jer je pre izbijanja pandemije korona virusa na računu za redovne izdatke savezne države bilo oko 24 milijarde eura, što bi značilo da je preostalih 124 milijarde uplaćeno za borbu protiv posledica pandemije.

Nemačko Ministarstvo finansija smatra da su ovolike likvidne rezerve bile neophodne, pogotovo na početku krize, kada se nije znalo kada će tačno i u kolikom iznosu novac biti potreban. U saopštenju Ministarstva se kaže da su u takvim okolnostima morali da obezbede rezerve likvidnog novca „kako bi osigurali efikasnost zemlje u isporuci paketa pomoći i sprovođenju specijalnih programa“.

Tri meseca pre kraja tekuće godine na ovom računu gotovo da nema nikakvih promena. Podaci Ministarstva privrede pokazuju da je država rezervisala 25 milijardi eura za pomoć malim i srednjim preduzećima, kao i da je do sada odobreno 772 miliona eura, ili svega 3 posto.

Za neiskorišćena sredstva država će morati da plati kaznenu kamatu od 0,5 posto godišnje, deleći tako sudbinu mnogih malih i srednjih preduzeća koja gomilaju višak novca na svojim poslovnim računima. Međutim, dok oni moraju da plate lokalnim bankama, Nemačka ovu kamatu duguje centralnoj Bundesbanci, a okvirni proračuni pokazuju da će „ležarina“ za 148 milijardi tokom dosadašnjih šest meseci krize iznositi 375 miliona eura.

Iako taj iznos neće biti trajno izgubljen, jer će, prema finansijskom analitičaru Peteru Barkovu, “najveći deo profita Bundesbanke biti uplaćen državi naredne godine”, Nemačka bi ovaj povoljno dobijen novac ipak mogla korisnije da upotrebi, umesto da ga mesecima drži na računu, piše Velt.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор