Nemačka pritiska Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib juče je poručio da ta zemlja želi da vidi Srbiju u Evropskoj uniji, a za napredak na tom putu pomoći će joj usaglašavanje sa spoljnom politkom Unije, odnosno uvođenje sankcija Moskvi u cilju očuvanja evropskih vrednosti, a ne protiv građana Rusije.

– Invazija Rusije je prekretnica, taj užasan rat mora da se okonča što pre. EU je primenila ciljane sankcije koje su sredstvo i nisu usmerene protiv ruskog naroda, već služe kao instrument za odbranu vrednosti kao što su mir, demokratija i sloboda, na kojima je zasnovana EU i koja nas Evropljane ujedinjuje. Zato zemlje kao Srbija treba da se pridruže merama, što bi Srbiji pomoglo da napreduje u procesu EU integracija – izjavio je Šib.

Na otvaranju dvodnevnog skupa „Demokratija – minimalni konsenzus“, u organizaciji Crte, čija se glavna tema odnosila na tri najvažnija stuba demokratije – parlament, izbore i medije, nemački ambasador je istakao da, uz sve to, uvođenje sankcija Moskvi mora da bude i moralni imperativ. Kako je rekao, Nemačka želi da Srbija bude član evropske porodice zajedničkih vrednosti i podržava Srbiju i njene pripreme za EU, a to podrazumeva unapređenje i jačanje vladavine prava, osnaživanje i izgradnju demokratskih institucija, kao i podršku demokratskom pluralističkom društvu.

Ambasador je još jednom naglasio da je Nemačka uverena da je budućnost Srbije u EU, što su, kako je dodao, nedavno poručili u Beogradu i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i kancelar Olaf Šolc. On je ocenio kao zabrinajvajući pad javne podrške pristupu Srbije EU, navodeći kao jedan od razloga očekivanja Evrope da će Srbija uvesti sankcije Rusiji i negativne predrasude u pojedinim medijima.

Šib je istakao da je demokratija veoma težak posao i da je za njeno jačanje potrebno mnogo snage i ubeđenja, kao i to da ključni akteri, kroz ponekad i teške diskusije, dođu do zajedničkog rešenja. On je izrazio uverenje da će debata u novom parlamentu Srbije biti dinamična, jer su sve stranke učestvovale na izborima, kao i da će postojati proevropska opozicija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор