Sankcije Rusiji teško pogodile nemačku privredu

Rezultati istraživanja nemačkog instituta IFO, sprovedenog u 862 kompanije, pokazuju da sankcije Evropske unije uvedene prema Rusiji naročito teško pogađaju nemačku industriju, a posebno istočnonemačke kompanije.

– Najviše su pogođeni proizvođači mašina i automobila, hemijski i elektro sektor, kao i logistika. Sankcije rezultuju i povećanjem birokratskih procedura koje sputavaju poslovanje s Rusijom – kaže Jasmin Grešl, zamenica direktora IFO-vog centra za međunarodnu ekonomiju i dodaje da oko polovina svih anketiranih smatra da bi njihove kompanije imale korist od ukidanja sankcija EU, prenosi agencija Tanjug.

Što se tiče gasovoda Severni tok 2, mišljenja podgrupe od 196 ispitanih kompanijskih menadžera su podeljena, pri čemu se nešto veći broj protivi zaustavljanju izgradnje.

– Rusija je zavisna od EU i kao dobavljač i kao kupac, dok EU igra podređenu ulogu kao trgovinski partner. Rusija uglavnom uvozi industrijsku robu iz EU, a izvozi gotovo isključivo sirovine kao što su gas i nafta. Barijere u poslovanju sa Rusijom se manifestuju u formi dodatnih kontrola, zabrana trgovine i nedovoljnih mogućnosti finansiranja – objašnjava Grešl.

Kako dalje navodi, u poslovanju sa ruskim partnerima nemačkim kompanijama znatne probleme takođe prave i valutne fluktuacije, nastojanja Rusije da nađe zamenu za uvozne proizvode, viši standardi, politička i ekonomska neizvesnost, gubitak poverenja i reputacije, domaći propisi za dobavljače i jačanje konkurencije iz trećih zemalja.

Institut IFO je ovo istraživanje sproveo još u septembru prošle godine za potrebe industrijske i trgovinske komore iz Diseldorfa. U ispitivanju su učestvovale 862 nemačke kompanije, a o pitanjima trgovinske politike prema Rusiji intervjuisana je i podgrupa od 196 menadžera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор