Nemačka pokrenula istragu u “Leoniju”

Nemački Federalni zavod za kartel, državno telo za zaštitu konkurencije, pokrenulo je istragu u nekoliko kompanija, među kojima je i „Leoni“ koji u Srbiji zapošljava 13.000 ljudi, najviše na jugu, prenose Južne vesti.

U kompaniji kažu da se istraga vodi kod nekoliko proizvođača kablova zbog sumnje da su dogovarali dodatnu cenu za metal, i potvrđuju da Leoni sarađuje sa vlastima povodom optužbi. Nemački mediji pišu da je pod istragom nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom kablova za autoindustriju, a nakon ovih informacija akcije Leonija su u jednom danu pale za 14 posto.

– Možemo da potvrdimo da su, u okviru istraga nemačkog Federalnog zavoda za kartel, o različitim proizvođačima kablova i drugim kompanijama povezanim sa ovom industrijom, izvršene pretrage i u okviru lokacija LEONI grupe. Razlozi za istragu su sumnje o mogućnosti koordinacije obračuna standardnih industrijskih doplata za metal u Nemačkoj od strane proizvođača kablova. LEONI AG sarađuje sa vlastima i istražiće optužbe – kažu u srpskom ogranku nemačke kompanije.

Inače, Leoni u Srbiji ima nekoliko fabrika, a najviše ljudi zapošljava na jugu Srbije u pogonima u Prokuplju, Malošištu i Nišu. Kompanija Leoni Srbija je deo Leoni Grupe, osnovana je 2009. godine kada je i počela sa radom fabrika u Prokuplju. Druga fabrika je 2014. godine otvorena u Malošištu u opštini Doljevac, a sredinom 2017. je počela sa radom i treća fabrika u Nišu. Kompanija je 2018. počela sa izgradnjom i četvrte fabrike u Kraljevu, koja bi, prema najavama trebalo da bude najveća u okviru Divizije kablovskih sistema.

Za deset godina Leoni je u objekte i opremu u Srbiji uložio oko 170 miliona eura, a u svojim fabrikama u našoj zemlji proizvodi kablovske setove za svetske proizvođače premium automobila, zapošljava oko 13.000 radnika i najveći je poslodavac u našem industrijskom sektoru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор