Nemačka mora više da ulaže u stručno osposobljavanje

Nemačka vlada najavljuje veću podršku kompanijama koje radnicima nude stručno osposobljavanje, s obzirom na to da pandemija korona virusa osujećuje pokušaje da se ublaži problem nestašice kvalifikovane radne snage u zemlji.

Kako se pokazalo, korona virus istovremeno dubinski menja evropska tržišta rada i podstiče radnike da traže nove mogućnosti zapošljavanja, s obzirom na to da stari poslovi nestaju ili postaju nesigurni u budućnosti, pišu Večernje novosti.

I pre aktuelne ekonomske krize radnici i praktikanti su se suočavali sa ogromnim izazovima prekvalifikacije, čija je nužnost uslovljena tehnološkim promenama poput digitalizacije, automatizacije proizvodnje i elektrifikacije u automobilskoj industriji.

Kriza izazvana pandemijom samo je povećala opasnost od nedostatka znanja i radnih veština među radnicima i nezaposlenima, budući da fabrike u uslovima zaraze sužavaju programe stručnog osposobljavanja, a pripravnici i praktikanti zbog lokdauna imaju teškoće pri konkurisanju.

Stoga je nemački ministar rada Hubertus Heil predložio paket mera vredan oko 700 miliona eura za podršku od 4.000 eura po praktikantu za mala i srednja poduzeća koja zadrže isti broj mesta za strukovno osposobljavanje radne snage. Ukoliko firma odluči da ponudi više mesta za prekvalifikaciju u odnosu na prosek u prethodne tri godine, vlada će povećati ova davanja na 6.000 eura.

– Ne možemo da priuštimo sebi da u krizi izgubimo stručno osposobljavanje i onda nakon krize lamentirati nad manjkom kvalifikovanih radnika – poručio je Heil.

Za planirane subvencije vlada je izmenila i kriterijume za preduzeća koja bi konkurisala, pa će ubuduće pravo na finansijsku podršku moći da ostvare firme koje imaju do 499 zaposlenih, u odnosu na ranije uslove da mogu konkurisati samo preduzeća sa najviše 249 radnika.

Vlada u Berlinu se nada da će sa uvođenjem ovih mera uspeti da u ovoj godini zaustavi pad broja učesnika u progamima stručnog obrazovanja u kompanijama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор