Nemačka kroz projekte investirala u Srbiju 2 mlrd. €

nemacka i srpska zastava

Kroz brojne razvojne projekte, povoljne kredite i bespovratna sredstva, Nemačka je do sada investirala u Srbiji više od dve milijarde eura, čime je snažno podržala put Srbije ka Evropskoj uniji, istakla je srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom sastanka sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom.

Prema Šibovim rečima, podrška Nemačke se pre svega ogleda u stalnoj pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u oblastima obuhvaćenim pregovaračkim poglavljima, naročito u onim koja se odnose na vladavinu prava, prenosi agencija Tanjug.

Dvoje diplomata razgovaralo je o aktuelnostima na planu evropskih integracija Srbije, predstojećem preuzimanju predsedavanja Nemačke Savetom EU, nastavku unapređenja odnosa dve zemlje, predstojećim izborima u Srbiji i drugim aktuelnim unutrašnjim i međunarodnim političkim temama.

Ministarka Joksimović je, govoreći o dinamici procesa evropskih integracija, izrazila očekivanje da će neformalni dokument Evropske komisije (EK) o napretku Srbije na tom putu, koji bi trebalo da bude objavljen do kraja ove nedelje, ponuditi dovoljno elemenata da zemlje članice podrže otvaranje nekog od pet novih poglavlja za koje je Srbija u potpunosti spremna.

Srpska ministarka je, pri tom, izrazila i očekivanje da će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, započeti svoj mandat uz temeljnu razmenu mišljenja o postignutim rezultatima u okviru Briselskog sporazuma, posebno imajući u vidu da Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana.

Ona je, u svetlu predstojećih izbora, obavestila nemačkog ambasadora o svim do sada sprovedenim aktivnostima čiji je cilj unapređenje izbornih uslova, kao rezultata međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, i naglasila da će predstojeći izbori u Srbiji biti fer i demokratski.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор