Nemačka elektromobilnost zaostaje u inovacijama

Američka kompanija Tesla već dugo godina prednjači na svetskoj listi najinovativnijih proizvođača električnih automobila, a slede je nemački Volkswagen, kineske kompanije Geely i BYD i korejski Hyundai.

Iako su u eri motora sa unutrašnjim sagorevanjem razvoj i proizvodnja automobila dugo smatrani poljem na kojem je nemački inženjering vodeći, a kompanije VW, Mercedes i BMW se smatrale neprikosnovenim liderima u industrijskim inovacijama, njihova reputacija je postala upitna u eri elektromobilnosti, piše Revijahak.

Konkurenti su sve jači brojni, počev od američke kompanije Tesla, do kineskih kompanija BYD, Li Auto i Nio. Stoga je Nemački institut za istraživanje automobila (CAM) sproveo istraživanje i napravio rang listu koja jasno pokazuje koliko je jaka dominacija Kineza u svetu električne mobilnosti.

Prva na listi je Tesla, a slede je Folksvagen, Geely, BYD i Hyundai. Međutim, ukoliko se posmatra učinak inovacija samo u prošloj godini, lista je nešto drugačija. Na prvom mestu je Grupa Geely, na drugom je VW-ov kineski partner SAIC, a na trećem Volkswagen grupacija. Na četvrtom mestu je BMW, a tek peto mesto dele Tesla i BYD.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор