Nemačka donirala Crvenom krstu zaštitnu opremu i računare

Preko programa Nemačke razvojne pomoći, donaciju u računarskoj i zaštitnoj opremi dobile su organizacije Crvenogi krsta u Sremskoj Mitrovici, Rumi, Vršcu i Plandištu, kao i dve organizacije iz Šida – Centar za razvoj Srema i Šidski ekološko humanitarni centar.

Ovom donacijom obuhvaćeno je 20 laptopova, tablet računara i monitora, 10 štampača, skenera i projektora i 50 manjih uređaja, kao što su mobilni telefoni, kamere i zvučnici, a u humanitarni kontigent je uračunato i više od 4.000 artikala zaštitne medicinske opreme i 65 beskontaktnih toplomera, prenosi agencija FoNet.

Humanitarnu pomoć je obezbedio projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, preko posebne mere koja tokom pandemije korona virusa podržava osetljive grupe stanovništva, a njeno uručivanje je organizovala nemačka Organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Već više od godinu dana organizacije civilnog društva iznalaze načine da podrže osetljive društvene grupe u Srbiji, i pored otežanog ličnog kontakta i ograničenog kretanja korisnika, navodi se u saopštenju i dodaje da je pandemija mnoge aktivnosti preusmerila na internet, gde je donirana računarska i IT oprema od velikog značaja.

– Usluge socijalne zaštite koje se mogu pružiti putem telefona ili interneta, kao što su info linije, dobile pojačanje u vidu novih uređaja koji obezbeđuju dostupnost i kontinuitet nege. Takođe, tamo gde je fizički kontakt neophodan, zaštitna oprema će doprineti bezbednosti socijalnih radnika dok brinu o korisnicima – kaže Iva Vučićević iz GIZ-a i poručuje da ova organizacija ostaje posvećena podršci socijalnim radnicima i volonterima koji brinu o onima kojima je to najpotrebnije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор