Nemačka donacija u opremi i dezinficijensima

nemacka i srpska zastava

Odabranim javno-komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama u Srbiji Nemačka razvojna saradnja dnirala je pakete zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, kao vid pomoći u suzbijanju pandemije korona virusa.

U ime nemačke vlade pakete sa alkoholom, maskama, rukavicama, zaštitnim odelima i vizirima uručio je GIZ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga. Gradovi koji su dobili pomoć u prvom krugu su Kragujevac, Kladovo, Loznica, Zaječar, Soko Banja, Donji Milanovac, Ada, Topola, Nova Varoš i Crna Trava, a ukupna vrednost donacije iznosi 50.000 eura, prenosi eKapija.

– Usled korona virusa lokalne samouprave i javno komunalna preduzeća više su nego ikad pod pritiskom da pruže adekvatne usluge i odgovore na visoke higijenske standarde. Zato je Nemačka razvojna saradnja razvila mere kojima želi da ojača njihove kapacitete. Kroz regionalno umrežavanje i saradnju sa privatnim sektorom Nemačka radi na uvođenju najboljih praksi širom regiona, u više od 120 kompanija čija je delatnost upravljanje vodom. Sa njima smo izgradili snažna partnerstva i postigli izvanredne rezultate u efikasnosti i unapređenju usluga, a na taj način smo omogućili bolje uslove za život i prosperitet svih građana – rekla je Dorotea Giselman, zamenica šefa misije Ambasade Nemačke.

Prema rečima Predraga Bogdanovića, predsednika Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, u situaciji pandemije bezbednost vode za piće, higijena, sanitacija i isporuka komunalnih usluga su od primarne važnosti za normalno funkcionisanje gradova, sela i čitavih regiona.

– Sa GIZ-om smo nakon vanrednog stanja sproveli analizu vodovodnih sistema u Srbiji i možemo reći da je bezbednost vode očuvana. Vodovodi su tokom vanrednog stanja morali da proizvode više sredstava za dezinfekciju koja su počeli i da razvoze, da dezinfikuju čitave ulice, ustanove i stambene zgrade, tako da je dosta sredstava potrošeno tada, dok su sa druge strane neka javno komunalna preduzeća imala smanjenu naplatu. Zato je ova pomoć stigla u pravo vreme i ide u prave ruke – poručio je Bogdanović.

Nemačka razvojna saradnja planira da ovakav vid podrške pruži i ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana. Ukupna vrednost projekta u 2020. godini iznosi 400.000 eura, a njom je, pored opreme, obuhvaćeno i jačanje kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama, kroz izradu planova, onlajn obuke i podršku u prelasku na onlajn poslovanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор